Τοποθεσία

vasilis-caravitis-wv7gzrEYXHo-unsplash

Πήλιο

Το Πήλιο είναι ένα από τα τυπικά "αρχαία" τα βουνά της Ελλάδα. Η θέση του στην κεντρική Ελλάδα, την ομορφιά του, καθώς και ο πλούτος των φυσικών πόρων της, καθώς και ο συνδυασμός με τη θάλασσα (Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγασητικό κόλπο) έχουν καταστήσει γνωστή από την αρχαιότητα πολύ νωρίς.

milies

Μηλιές

Οι Μηλιές είναι μια μεγάλη πόλη με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η οικονομία της στηρίχθηκε σε εύφορη γη και τη λογοτεχνία τους, στην οποία αποδείχθηκε ότι είναι οι «πιο πρόθυμοι μαθητές όλων των άλλων χωρικούς στη Μαγνησία". Αυτό εξηγεί γιατί αυτό το χωριό είναι η γενέτειρα τριών από τους πιο διακεκριμένους μελετητές την Ελλάδα, που συνέβαλε τα μέγιστα ελληνικού διαφωτισμού.

1441979798_7398

Βυζίτσα

Από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, η Βυζίτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα καλντερίμια της μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά σε μια άλλη εποχή.

Πήλιο

Το Πήλιο είναι ένα από τα τυπικά "αρχαία" τα βουνά της Ελλάδα. Η θέση του στην κεντρική Ελλάδα, την ομορφιά του, καθώς και ο πλούτος των φυσικών πόρων της, καθώς και ο συνδυασμός με τη θάλασσα (Αιγαίο Πέλαγος και τον Παγασητικό κόλπο) έχουν καταστήσει γνωστή από την αρχαιότητα πολύ νωρίς.

Το Πήλιο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου της Μαγνησίας, του οποίου είναι η φυσική σπονδυλική στήλη, και ο όγκος του κρατάει σχεδόν το Αιγαίο Πέλαγος από τη λεκάνη της Θεσσαλίας. Φυσικά όρια του είναι το ακρωτήριο του Αγίου Γεωργίου στο Αιγαίο Πέλαγος, το ακρωτήρι Αιάντειο στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου, και ακρωτήριο Τραχήλι, στο εσωτερικό του κόλπου, όπου η χερσόνησος καταλήγει πρακτικά.

 

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Με βάση την μορφολογία του, το Πήλιο κυρίως χωρίζεται σε ανατολικό και δυτικό. Οι ανατολικές πλαγιές του είναι πιο απότομες και  φτάνουν στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ σχηματίζουν μια ακτογραμμή με όμορφες  παραλίες. Η δυτική πλευρά του Πηλίου είναι ηπιότερη και αυτό οδηγεί σε ένα φυσικό τοπίο στον κόλπο του Παγασητικού με ιδιαίτερα ειδυλλιακές αμμώδεις παραλίες.

 

ΕΠΟΧΕΣ

Το έδαφος του Πηλίου είναι αρκετά εύφορο και υπάρχουν επίσης πολλά ορεινά ρέματα που διασχίζουν τις πλαγιές του βουνού.  Το Πήλιο είναι ένας τόπος όπου όλες οι φυσικές αντιθέσεις είναι σε αρμονία όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το βουνό και η θάλασσα, τραχύ και λείο τοπίο, πυκνά δάση και γυμνοί βράχοι. Μετά από όλα, πού αλλού στον κόσμο, είναι ο χειμώνας μόλις μισή ώρα μακριά από το καλοκαίρι; Το μεσογειακό κλίμα του Πηλίου με ήπια  θερμοκρασία όπου τυπικά, το καλοκαίρι είναι δροσερό και το χειμώνα δεν είναι ιδιαίτερα κρύο, βοηθά στην εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των εποχών του έτους, τουλάχιστον από την άποψη της θερμοκρασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι εποχές είναι όλες ίδιες για Πήλιο. Μάλλον το αντίθετο. Όταν έρθει η ώρα, οι τέσσερις εποχές δημιουργούν χρωματικούς συνδυασμούς και να ανταγωνίζονται σε ομορφιά.

 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Το Πήλιο είναι το πιο θρυλικό βουνό της Ελλάδας. Είναι το μέρος που οι θεοί, ημίθεοι και ήρωες τίμησαν με την παρουσία τους. Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες φανταστεί για αυτόν τον τόπο. Μυθικά πλάσματα, μισοί άνθρωποι, μισοί άλογα, οι Κένταυροι, ζούσαν στα δασώδη  ακατοίκητα μέρη του Πηλίου. Ο πιο γνωστός μεταξύ των Κενταύρων ήταν ο Χείρων, ο οποίος ξεχώρισε από τους υπόλοιπους ως συνετός και σοφός. Ηταν επίσης σε θέση να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες με τη χρήση των βοτάνων του Πηλίου και δίδαξε τις τέχνες του κυνηγιού, τη μουσική και τον πόλεμο με τους πιο γνωστούς θεούς και ήρωες στην αρχαία Ελλάδα.

 

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ - ΜΑΧΕΣ

Από το Πήλιο ξεκίνησαν δύο μεγάλες μάχες, Κενταυρομαχία και Γιγαντομαχία. Η πρώτη ήταν η αναμέτρηση  των Κενταύρων του Πήλιου και των Λαπιθών για τα μάτια της όμορφης Ιπποδάμειας. Η Γιγαντομαχία ξεκίνησε όταν οι γίγαντες κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στους θεούς για να εκδικηθούν το θάνατο των Τιτάνων. Στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στους εχθρούς τους, σήκωσαν το Πήλιο και το τοποθέτησε στην κορυφή της Όσσας, έτσι ώστε να βρεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Ολύμπιους θεούς, αλλά στο τέλος νικήθηκαν από το Δία.

 

Άλλοι μύθοι

Ανάμεσα στους πιο όμορφους αρχαίους μύθους διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ένας που αναφέρεται στο γάμο του Πηλέα, βασιλιά της Ιωλκού, και της Θέτιδας, της "καλύτερης" των Νηρηίδων. Στο συμπόσιο γάμο στην κορυφή του Πηλίου, όπου βρίσκεται ο ναός του Διός Ακραίου, όλοι οι θεοί κλήθηκαν με εξαίρεση την Έριδα, θεά της διχόνοιας. Εξοργίστηκε τόσο πολύ που έριξε ανάμεσα στους καλεσμένους το περίφημο «μήλο» της, η οποία στη συνέχεια προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο, στον οποίο ο Αχιλλέας, γιος του Πηλέα και της Θέτιδας, πολέμησε.

Ωστόσο, ο πιο όμορφος από όλους τους αρχαίους μύθους γύρω από το Πήλιο είναι αυτός της Αργοναυτικής εκστρατείας. Είναι ένας μύθος που δείχνει την μακραίωνη σχέση με τη θάλασσα, το θαλάσσιο εμπόριο, καθώς επίσης και την αγάπη για τη μετανάστευση των κατοίκων του Πηλίου και της Μαγνησίας γενικότερα.

Μηλιές

Οι Μηλιές είναι ένα μεγάλο χωριό με πλούσια πολιτιστική παράδοση. Αυτό το χωριό είναι η γενέτειρα τριών από τους πιο διακεκριμένους μελετητές της Ελλάδας, που συνέβαλε τα μέγιστα στον ελληνικό διαφωτισμό.

Αυτοί είναι οι ιερείς Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης. Οι δύο πρώτοι είναι υπεύθυνοι για την ανέγερση το 1814 και τη σύσταση στις Μηλιές της Σχολής "Ψυχής Άκος" (θεραπεία για την ψυχή). Ένα μεγάλο μέρος των 10.000 σπάνιων βιβλίων που ανήκουν σε αυτό το σχολείο, καθώς και τα καινοτόμα μέσα εποπτευόμενης διδασκαλίας σώζονται μέχρι σήμερα μαζί με άλλα ιστορικά κειμήλια στη βιβλιοθήκη του χωριού που φέρει αυτό το όνομα. Οι επισκέπτες των Μηλεών έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά παλιά και σύγχρονα έργα, όπως εκκλησίες, μια βιβλιοθήκη, ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το Πολιτιστικό Κέντρο Ευδόξειο και το Τοπικό Μουσείο. Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα αξιοθέατα, όπως τα παλιά αρχοντικά διατηρημένα ή  αποκατεστημένα, οι παραδοσιακές βρύσες του χωριού και κυρίως η σκεπαστή βρύση που ονομάζεται "Βάπτιση", τα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια, ο σιδηροδρομικός σταθμός, όπου το ατμοκίνητο τρένο του Πηλίου, ο γνωστός "Μουντζούρης",  η μεγάλη σιδερένια γέφυρα πάνω από το ρέμα Μπελεγρίνος, ένα έργο του Εβαρίστο Ντε Κίρικο, καθώς και η σπηλιά , όπου, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Κένταυρος Χείρωνας δίδαξε τους μαθητές του, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου  με όμορφες εικόνες που χρονολογούνται στο 1799.

index-pelion-milies

Βυζίτσα

Από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, η Βυζίτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα καλντερίμια της μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά σε μια άλλη εποχή.

index-pelion-vyzitsa

Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά ( πολλά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες ), τα παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, οι πέτρινες βρύσες και η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του οικισμού φτιάχνουν ένα σκηνικό ιδανικό για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Το κεντρικό πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα πλατάνια, όπου την παράσταση κλέβει η σκεπαστή κρήνη που έχει δροσερό νερό όλο το χρόνο. Πολλές από τις εκκλησίες του χωριού είναι αληθινά μνημεία. Όμορφα καθαρά μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό οδηγούν μέσα από υπέροχα φυσικά τοπία σε γειτονικούς οικισμούς και παραλίες. Υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στις Μηλιές, στο σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ μια ιδιαίτερα όμορφη διαδρομή ξεκινάει από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και καταλήγει στη θάλασσα κοντά στο παραθαλάσσιο χωριό Καλά Νερά.

Scroll to Top